Hjem > Nyheter > Temakveld: Hva er psykisk lidelse?

Temakveld: Hva er psykisk lidelse?

Hvordan kan vi forstå og forklare at stadig flere opplever psykiske vansker? Erfaringskompetanse inviterer til temakveld med Ole Jacob Madsen og Arnhild Lauveng.

Arnhild Lauveng og Ole Jacob Madsen kommer til Litteraturhuset. ( Foto: Morten Bjerk/Paul S. Amundsen )

Førsteamanuensis i psykologi ved UiO, Ole Jacob Madsen, og forsker og seniorrådgiver ved Erfaringskompetanse, Arnhild Lauveng, vil i hvert sitt foredrag reflektere rundt ulike forståelser av psykiske plager.

Hvor går grensene mellom «sykt» og «normalt»? Hvilken betydning har sosiale normer og krav på hva vi opplever som «sykt» og «friskt»? Hvem er «behandlingstrengende»? Og hvordan påvirker vår forståelse av psykisk lidelse hvordan vi organiserer helsetilbudet og møter enkeltpersoner som strever? Er løsningen individuell behandling, eller bør vi også se på sosiale forhold og samfunnsforhold? Det er temaer de to erfarne foredragsholderne vil snakke om.

Aktuell med nye bok om generasjon prestasjon

Ole Jacob Madsen forsker på og skriver om psykologiens rolle i samfunnet, og er i høst aktuell med sin fjerde bok, «Generasjon prestasjon». Arnhild Lauveng er klinisk samfunnspsykolog og har en doktorgrad om selvopplevelse ved alvorlig psykisk sykdom.

Madsen og Lauveng vil holde et foredrag på 30 minutter hver, før seniorrådgiver Tormod Klovning innleder til samtale mellom disse og åpner for spørsmål fra salen.

Vil gå i dybden

Temakvelden skal være på Litteraturhuset i Oslo torsdag 15. november kl. 18.30, og arrangeres av Erfaringskompetanse.

Delta i diskusjonen om arrangementet på Facebook

– Senteret har gjennom flere år, blant annet på toppmøte i 2015, vært opptatt av grunnlagstenkning; hvordan kan vi forstå psykisk lidelse og hvordan kan vi best forebygge og hjelpe. Vi ønsker å bidra til refleksjon og debatt rundt hvilken forståelse vi har og hvordan vår forståelse legger føringer for hvordan tjenestene bør organiseres, sier arrangør og seniorrådgiver ved Erfaringskompetanse, Tone Larsen Hoel.

– Hvorfor samtaleform framfor paneldebatt?

– Vi har forsøkt, og forsøker kontinuerlig ut, ulike former på våre arrangementer. Vi har flere ganger tidligere hatt en panelsamtale/debattform. Denne gangen ønsker vi å kunne gå i dybden fremfor å høre flest mulig ulike perspektiver og diskutere. Vi har fått tak i to reflekterte og dyktige foredragsholdere til å snakke om dette temaet som de over tid har vært opptatt av. Tormod Klovning vil i tillegg kunne få anledning til å stille utdypende spørsmål og vi vil også åpne for korte spørsmål fra salen, fortsetter hun.

Larsen Hoel forteller videre at arrangementet passer for alle som er interessert i temaet, folk med relaterte egne erfaringer, fagfolk i feltet, studenter og andre samfunnsengasjerte.

– Vi håper å fylle de setene vi har til rådighet, her blir det «førstemann til mølla» da vi ikke har noen påmelding, avslutter hun.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.