Hjem > Nyheter > Temakveld om psykisk lidelse: – Vi burde stille «Hva er»-spørsmål oftere

Temakveld om psykisk lidelse: – Vi burde stille «Hva er»-spørsmål oftere

Arnhild Lauveng og Ole Jacob Madsen vil reflektere rundt spørsmålet «Hva er psykiske lidelser?» på temakvelden 15. november. – Jeg mener vi burde stille «Hva er»-spørsmål langt oftere, da det utfordrer etablerte sannheter som gjerne ikke er så selvfølgelig når man begynner å pirke i dem, sier Madsen.

Arnhild Lauveng og Ole Jacob Madsen kommer til Litteraturhuset. ( Foto: Morten Bjerk/Paul S. Amundsen )

Hvordan kan vi forstå og forklare at stadig flere opplever psykiske vansker? Hvilken betydning har sosiale normer og krav på hva vi opplever som «sykt» og «friskt»? Og hva er psykiske lidelser?

Det er blant spørsmålene førsteamanuensis i psykologi ved UiO, Ole Jacob Madsen, og Arnhild Lauveng, klinisk samfunnspsykolog og forsker ved Erfaringskompetanse, tar for seg på scenen på Litteraturhuset i Oslo 15. november.

Temaene de vil snakke om

Lauveng forteller om bakgrunnen for at hun er opptatt av, og reflekterer rundt disse spørsmålene.

– De senere årene har det vært store endringer i psykisk helsevern. Vi behandler i dag helt andre pasientgrupper enn tidligere, og det er blitt mer åpenhet og aksept i samfunnet for å snakke om psykiske vansker.

– Mye av dette er veldig bra, men det er også noen utfordringer her, særlig knyttet til behandlingen av de med mest alvorlige vansker, sier Arnhild Lauveng.

Ole Jacob Madsen er i høst aktuell med sin fjerde bok, «Generasjon prestasjon: Hva er det som feiler oss?». Flere av spørsmålene han drøfter i boka vil han ta for seg på temakvelden også.

– Jeg kommer til å drøfte hvordan psykiske lidelser i større grad bør sees i sammenheng med den sosiale virkeligheten vi lever under. Og hvordan den mediale virkeligheten, der også vår forståelse av psykiske lidelser filtreres gjennom mediene, ikke alltid er representativ eller rettferdig, sier han.

Les våre siste saker:

Stort engasjement

Engasjementet rundt temakvelden, som har gratis inngang, har vært enorm. Formidable 9.000 mennesker har meldt sin interesse på Facebook.

Av den grunn har arrangementet blitt flyttet fra Amalie Skram til Wergelandssalen, som rommer 200 personer.

Det er ikke mulig å holde av plass i forkant. Videoopptak av temakvelden legges ut på vår hjemmeside dagen derpå (fredag).

– Hvorfor vekker dette temaet så stort engasjement?

– Det er vanskelig å si. Vi vet jo at psykisk helse og uhelse generelt er tema som opptar mange, og mange ønsker kanskje en anledning til å reflektere litt mer over de mer overordnede perspektivene knyttet til disse temaene? sier Arnhild Lauveng.

– Generelt har jeg inntrykk av at det er utbredelse av en litteraturhusbølge rundt om i hele landet, og folk kommer sammen som aldri før for å høre noen forelese eller samtale om et viktig tema på en scene. Kanskje det er motreaksjon på den virtuelle og redigerte virkeligheten vi ellers kontemplerer ensomme foran skjermene våre?

– Ellers så virker det som spørsmål som angår psykisk helse og lidelser som normalitet og avvik og diagnoser er noe som angår mange, og mange er opptatt av, sier Ole Jacob Madsen.

– Hva håper dere publikum sitter igjen med etter dette arrangementet?

– Jeg håper deltagerne får inspirasjon til å reflektere videre selv over ulike typer psykiske vansker, om dette er sykdommer i tradisjonell forstand, eller symptomer på sosiale, samfunnsmessige og relasjonelle utfordringer, sier Lauveng.

– Jeg håper de som kommer for å høre på kan gå ut derfra som litt mer opplyste. Så hvis vi kan bidra til noe ammunisjon til en mer kritisk tenkning, så er jeg fornøyd, sier Madsen.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.