Hjem > Diskriminering > Temamøter om diskriminering

Temamøter om diskriminering

I høst inviterer Erfaringskompetanse til tre temamøter om diskriminering innen rus og psykiatri i Oslo, Trondheim og Fredrikstad.

Seniorrådgiver Tormod Klovning har ansvaret for Erfaringkompetanses temakvelder om diskriminering høsten 2020. (Foto: Styrk Fjærtoft)

– Erfaringskompetanse har valgt diskriminering som tema for høsten 2020 og spør: Blir psykisk syke og rusavhengige diskriminert i Norge i dag? Tre temakvelder i tre forskjellige byer er et av våre verktøy for å belyse dette spørsmålet. Det sier seniorrådgiver Tormod Klovning som er prosjektleder for arrangementene.

– Hva er tema for disse kveldene?

– På første temakveld, i Oslo, drøftes diskrimineringsbegrepet mer generelt, men vi får også et skråblikk fra gateplan. På andre temakveld, i Trondheim, spør vi om det foregår systematisk diskriminering innen hjelpetilbudene til mennesker med psykisk lidelse og rusproblem. Og på den tredje temakvelden, i Fredrikstad, ønsker vi å belyse diskriminering og psykisk helse i et immigrasjonsperspektiv.

Hvorfor diskriminering?

– Hvorfor har Erfaringskompetanse valgt å gjøre spørsmålet om diskriminering til hovedtema i høst?

– Diskriminering er et stort ord som brukes på mange måter av mange aktører. Det konkretiserer urettferdighet og maktmisbruk og løfter frem rettigheter og nødvendige forbedringsområder. Det er et omfattende tema som det er vanskelig å sette på kortform. Her på Erfaringskompetanses nettside uttaler fungerende leder Eskil Skjeldal at diskriminering er juss – ikke subjektiv synsing. Jeg anbefaler alle som vil litt dypere inn i tema til å starte med å lese den saken. Der finner du mange pekere videre inn i feltet.

Litteraturhuset i Oslo

Hør Guri Hestflått Gabrielsen og Arild Knutsen på Erfaringskompetanses temakveld på Litteraturhuset i Oslo mandag 14. september 2020.

– Konkret – hvem får folk oppleve i Oslo, Trondheim og Fredrikstad?

I Oslo kommer Guri Hestflått Gabrielsen som er fagdirektør hos Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) og Aril Knutsen fra Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN).

I Trondheim er det psykologspesialist Svein Øverland og brukerrepresentant fra A-Larm, Tommy Sjåfjell, som tar oss inn i temaet.

I Fredrikstad har FHI-forsker Warsame Ali svart ja til å bidra – sannsynligvis sammen med psykolog Nnakaenyi Eribe som kjenner immigrasjonstematikken.

Direkte og i opptak

– Hva med koronatiltak?

– Mye er usikkert i disse tider, men vi velger å gjennomføre så lenge muligheten er der. Selvsagt innenfor rammene av smittevern og de restriksjoner som gjelder for gjennomføring av arrangement for tiden.

– I etterkant vil innhold fra temakveldene være tilgjengelig digitalt på vår hjemmeside, men hvem vil vel gå glipp av muligheten til å stille spørsmål til dette knippet av kompetente folk!

Tid og sted

Her arrangeres møtene:

Litteraturhuset i Oslo mandag 14. september kl 18 – (gratisbillett i døra)

Litteraturhuset i Trondheim torsdag 22. oktober kl 19 – (gratisbilletter her)

Litteraturhuset Fredrikstad torsdag 12. november kl 18.30

HØR ERFARINGSPODDEN: – Vi må forske mer på diskriminering

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.