Hjem > Nyheter > Tillitt er nøkkelen

Tillitt er nøkkelen

-Beate Tveten deler viktig kunnskap både fra pårørendeperspektivet, men også hva datteren Kamilla som rusavhengig hadde av meninger, sier Tom Runar Bergane, seniorrådgiver Erfaringskompetanse.

KUNNSKAP: - Den viktigste kunnskapen vi kan lære av Kamillasaken er at man må tilpasse hjelpen fra der personen er og spørre hva som skal til. Kamilla vil ikke være i gruppe. Hun ville bli fulgt av personer hun har tillitt til, sier seniorrådgiver Tom Runar Bergane. (Foto: Thomas Øverbø)

Beate beskriver hvor viktig det er med samhandling mellom tjenestene for at tiltak som blir satt i gang, skal fungere. Videre sier hun at det ikke stod på tilbud om behandling eller tiltak. Hun fikk mange av disse. Men Kamilla ville ikke. Moren Beate forteller at datteren ikke ville reise fra lokalsamfunnet, samtidig som hun beskriver hvor viktig det var for Kamilla å bli sett. Hun hadde tillitt til en politidame og lyttet til henne. Beate beskriver henne som en jente som ville bestemme. Dette beskriver hvor viktig det er med individuell tilpasning av hjelp, og ikke minst relasjonens betydning for Kamilla, mener Bergane.

Var blitt den vanskelige
Etter hvert som tiden gikk hadde hjelpeapparatet begynt å gi opp Kamilla. Hun ble sett på som den som stakk av, truet og raserte. Hun var blitt den vanskelige. Samtidig som moren beskriver Kamilla som en som ville hjelpe andre. Hun ville forhindre at andre kom dit hun hadde kommet. Ut fra historien ble Kamilla definert inn i en rolle på bakgrunn av væremåte.

Individuell hjelp
-Den viktigste kunnskapen vi kan hente ut av dette er at man må tilpasse hjelpen til hva personen faktisk etterspør. Hva er det som skal til? Kamilla ville ikke være i gruppe. Hun ville bli fulgt av personer hun hadde tillitt til. Gjennom Beate kan vi høre at Kamilla anså dette som en av nøklene til å kunne oppnå bedring, understreker Bergane.

Har du en historie å fortelle? En erfaring du ikke ønsker å sitte inne med alene, men som du ønsker å dele?. En av kjerneoppgavene til Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse er å samle bruker- og pårørendekunnskap. Ta gjerne kontakt med oss: post@erfaringskompetanse.no

Se den gripende historien om Kamilla i videovinduet nedenfor.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.