Hjem > Nyheter > Toppmøte 2019: Dette skal Kirkengen snakke om

Toppmøte 2019: Dette skal Kirkengen snakke om

Anna Luise Kirkengen er kritisk til den terapeutiske og diagnostiserende praksisen i psykisk helsevern. 3. april kommer hun på Toppmøte for å dele sine refleksjoner.

Erfaringskompetanse arrangerer nok en gang toppmøte, en årlig konferansedag hvor brukere, pårørende, fagfolk, forskere og politikere innen rus- og psykisk helsefeltet er samlet.

Temaet for arrangementet i 2019 er «Bedre behandling og omsorg til mennesker med langvarige og alvorlige psykiske lidelser». Flere foredragsholdere fra ulike perspektiver skal holde innlegg. Én av dem er allmenlege og forsker, Anna Luise Kirkengen. Hun skal blant annet snakke om sammenhengene mellom psykisk og somatisk helse.

– Jeg skal bygge på kunnskap om kildene til kompleks sykdom og påpeke det uvitenskapelige i å skille mellom somatisk og psykisk sykelighet, sier Kirkengen om innlegget hun planlegger for dagen.

LES OGSÅ: – Ingenting er så dødelig som andres forakt

Anna Luise Kirkengen har bred erfaring som allmennlege gjennom 30 år. Hennes doktorgrad handler om helsefølger av overgrepserfaring i barndommen. Hun er mye brukt som foreleser for et bredt spekter av studenter innen mange fag.

Kirkengen har flere refleksjoner rundt hvilke endringer som er nødvendige for å kunne ivareta de sykeste bedre i psykisk helsevern. Blant annet er hun kritisk til dagens diagnostiske og terapeutiske praksis:

– Jeg skal omtale den solide dokumentasjonen som knytter kompleks sykdom til langvarig belastende erfaring, særlig tidlig i livet, hvilket får den rådende diagnostiske og terapeutiske praksis i psykiatrien til å fremstå som uhensiktsmessig, sier hun.

Her kan du lese mer om tidligere toppmøter

Prosjektleder for Toppmøte 2019, Tormod Klovning, er glad for å kunne presentere Kirkengen som en av innlederne:

– Vi ville gjerne få henne til Toppmøte 2019 for å belyse sammenhengen mellom psykisk helse og somatisk helse. Og om hvordan personer på bakgrunn av langvarig overbelastning kan bli syke på en kompleks og kronisk måte, sier han.

Hensikten med toppmøte er å skape en møteplass der fag, erfaring og politikere kan møtes. Toppmøtet er en arena der kunnskap og tanker om et tema eller en problemstilling kan deles gjennom presentasjoner og dialog.

Arrangementet har 100 plasser og er for inviterte deltakere. Toppmøtet vil imidlertid streames live her på vår nettside.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.