Hjem > Nyheter > Toppmøte 2019: Hva kan vi lære av historien om avdøde Siw?

Toppmøte 2019: Hva kan vi lære av historien om avdøde Siw?

Stavanger Aftenblads historie om avdøde Siw tegner bilde av et system som ikke klarer å hjelpe de sykeste. Journalist Thomas Ergo kommer til Toppmøte 2019 for å dele sine erfaringer etter å ha jobbet månedsvis med saken.

Historien om Siw sto på trykk i Stavanger Aftenblad i februar, og har skapt en omfattende debatt i etterkant. (Foto: Thomas Ergo)

– Dette er ikke bare en beretning om et liv som endte tragisk. Det handler også om hvordan vi som samfunn tar oss av dem som faller utenfor, hvordan ulike aktører har forsøkt å hjelpe, sier Thomas Ergo, som er aktuell som deltaker i panelsamtalen under årets toppmøte 3.april.

Sammen med kollega Tove Bjørnå har han jobbet i månedsvis med å dokumentere historien om Siw, en Stavanger-kvinne som ble funnet død i en kommunal leilighet i Stavanger i 2015. Siws liv bar preg av rus, psykiatri og kriminalitet, og saken gir innblikk i den brutale og destruktive hverdagen hun kjempet seg gjennom.

Hun hadde flere aktører fra hjelpeapparatet rundt seg. Likevel klarte ingen å ivareta henne.

Saken har over 100.000 sidevisninger på aftenbladet.no, og har utløst en omfattende debatt om organisering, tvangsbruk og ressursprioritering i de ulike instansene, samt mangel på koordinering og samarbeid i hjelpetjenestene for mennesker med alvorlige og langvarige rus- og psykiske lidelser.

Helseminister Bent Høie og overlege og professor Tor Ketil Larsen er blant dem som har engasjert seg i debatten. Også Erfaringskompetanses seniorrådgiver og forsker, Arnhild Lauveng, har deltatt i ordskiftet.

Thomas Ergo, journalist i Stavanger Aftenblad

Under panelsamtalen på toppmøtet vil Thomas Ergo oppsummere hva han har funnet etter å ha lett etter svar på hvor og hvorfor det svikter i hjelpen som gis til de som faller utenfor samfunnet.

– Ett problem er manglende samarbeid mellom etater. Mennesker med tunge og sammensatte problemer er ekstra avhengig av at de ulike etatene samarbeider tett. De er også avhengig av at det foreligger en plan for livet, og at det er noen som tar et overordnet ansvar.

– Debatten i ettertid har også handlet om bruken av individuell plan, koordinatorer og ansvarsgrupper. For denne gruppa er det en ekstra lav andel som får disse tilbudene, selv om det er de som trenger det mest, sier Ergo.

Han har tidligere vunnet flere journalistpriser, blant annet for saken om «Glassjenta», som retter et kritisk søkelys på behandlingen av unge i barnevernet.

Panelsamtalen under Toppmøte 2019 ledes av tidligere nyhetsanker i NRK, Christian Borch, og starter klokken 13.40.

Toppmøtet 3. april streames live – her kan du se det

Det overordnede spørsmålet for panelsamtalen er «Hvordan kan vi gi bedre behandling og omsorg til mennesker med langvarige og alvorlige psykiske lidelser og evt. rusproblemer?»

De øvrige paneldeltakerne er Svein Nygaard (erfaringskonsulent i FACT-team i Bergen), Arnhild G. Ottesen (styreleder i LPP), Petter Andreas Ringen (psykiater, forsker og avdelingsoverlege) og Svein Roald Schømer-Olsen (seniorrådgiver i Norsk sykepleierforbund).

Her kan du lese intervju med innlederne til Toppmøte 2019:

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.