Hjem > Nyheter > Toppmøte 2019: Lederens grep for å få fram brukerstemmen

Toppmøte 2019: Lederens grep for å få fram brukerstemmen

Hvordan kan ledere tilrettelegge for mer brukermedvirkning i psykisk helsevern? På Toppmøte deler Kjartan Mølstrevold utradisjonelle praksiseksempler fra bofellesskapet han leder.

Kjartan Mølstrevold kommer til Toppmøte for å dele erfaringer fra sin arbeidshverdag i bofellesskap i Stavanger. (Foto: Privat)

– Vi prøver å la beboerne i større grad ta ansvar for egne liv ved å tilby utradisjonelle løsninger og være på tilbudssiden for å finne livsmestring og gode livsopplevelser. Vår tilnærming til psykisk helse handler om å finne den iboende styrken hos den enkelte, sier Kjartan Mølstrevold.

Han er utdannet sykepleier og jobber som avdelingsleder for et bofellesskap for mennesker med alvorlige psykiske lidelser i Stavanger. I tillegg er han ansatt i en prosjektstilling for å implementere og utvikle recovery i 18 ulike bofellesskap i Stavanger kommune.

Mølstrevold er aktuell med foredraget «Den beste medisin kommer ikke fra dosett» og er blant innlederne som kommer til Toppmøte 3. april. Temaet for årets konferanse er «Bedre behandling og omsorg til mennesker med langvarige og alvorlige psykiske lidelser».

LES OGSÅ: Dette skal Kirkengen snakke om på Toppmøte

Mølstrevold vil dele praksiseksempler fra sin arbeidshverdag, og kommer til å snakke om grepene ledere i hjelpetjenestene kan ta for å få brukerstemmen enda tydeligere fram.

– Jeg kommer til å snakke om en annen måte å tenke ledelse på, og mine erfaringer med å gi de ansatte stor handlingsfrihet til å kunne skreddersy opplegget rundt den enkelte beboer, sier han videre.

Blant annet er Mølstrevold opptatt av hvilke spørsmål de ansatte stiller i møte med beboerne.

– I stedet for å fortelle hva vi kan tilby, har vi gode erfaringer med å stille åpne spørsmål, som for eksempel «Hva er det du ønsker å bruke de neste årene av livet ditt til?» Det er ikke alltid vi får det til, men om vi klarer å treffe beboernes dyptliggende ønsker, er det større mulighet for å få til et samarbeid på riktig spor, sier han.

LES OGSÅ: – Må ikke bli for opptatt av de riktige metodene

LES OGSÅ: – På mitt sykeste var hjelpen jeg fikk dårligst

Prosjektleder for Toppmøte og seniorrådgiver i Erfaringskompetanse, Tormod Klovning, mener Mølstrevolds erfaring og kunnskap er med på å konkretisere hva som trengs i feltet.

– Med solid bakgrunn fra en rekke tiltak kommuniserer Kjartan Mølstrevold godt om bolig, aktivitet, arbeid, kosthold og andre viktige faktorer for vår mentale helse. Når Kjartan snakker på Toppmøte 2019, regner vi med å bli godt jordet ute der livet leves og bedring skapes helt konkret, sier Klovning.

Hele foredraget fra Kjartan Mølstrevold, samt en rekke andre innledere, kan du få med deg 3. april, når Toppmøtet streames live på nettsida vår.

Hensikten med Toppmøtet er å skape en møteplass der fag, erfaring og politikere kan møtes. Toppmøtet er en konferanse der kunnskap og tanker om et tema eller en problemstilling deles gjennom presentasjoner og dialog.

Arrangementet har 100 plasser og er for inviterte deltakere.

Her kan du lese mer om tidligere toppmøter vi har arrangert

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.