Hjem > Nyheter > Toppmøte 2019: – Må ikke bli for opptatt av de riktige metodene

Toppmøte 2019: – Må ikke bli for opptatt av de riktige metodene

Dag Ø. Nordanger mener det bør settes mindre lit til tradisjonell behandling og investeres mer i menneskers tilhørighet og sosiale miljø. 3. april står han på scenen under Toppmøtet.

Dag Ø. Nordanger kommer til Toppmøtet. I dette intervjuet forteller han om foredraget han skal holde. (Foto: Privat)

– Jeg mener forskningskunnskap ikke har særlig verdi hvis den ikke kommer ut til dem den gjelder. Jeg har lenge hatt et engasjement knyttet til å formidle kunnskap om psykisk helse på en måte som gjør forskningen anvendelig for dem som har kjent på kroppen hva dette handler om. Jeg ble derfor glad for muligheten til å bidra til nettopp det på Toppmøtet, sier Dag Øystein Nordanger, psykologspesialist ved RVTS vest og professor ved OsloMet.

Han har vært sentral for fagutviklingen i Norge rundt traumebevisst omsorg for barn og unge, og er grunnlegger og koordinator av CACTUS, et nasjonalt nettverk for fagutvikling på utviklingstraumefeltet. Tusener har sett Nordangers pedagogiske nettvideoer om følelsesregulering.

Nordanger har, sammen med Hanne Cecilie Braarud, skrevet bok om Utviklingstraumer. Der løfter han frem «regulering som nøkkelbegrep for traumebevissthet», som også er tema for foredraget hans på Toppmøtet.

LES OGSÅ: Dette skal Kirkengen snakke om på Toppmøtet 2019

–  Jeg mener nyere kunnskap om hvordan hjernen vår fungerer har noen direkte implikasjoner for hva mennesker som har opplevd belastninger i oppveksten trenger. Jeg tror ikke vi alltid møter mennesker som sliter på måter som er forenlige med grunnleggende prinsipper for hjernens utvikling, så jeg har lyst å prøve å bøte på det, fortsetter han.

– Hvilke endringer må til for å gi mennesker med langvarige og alvorlige psykiske lidelser bedre omsorg?

– Vi må ikke bli så opptatt av hva som er de riktige «metodene» at vi glemmer at det er de daglige relasjonelle erfaringene som er fundamentet for utvikling. Jeg mener forskningen tilsier at vi bør sette mindre lit til «behandling» i tradisjonell spesialisert forstand, og investere mer i menneskers tilhørighet og sosiale miljø, sier han.

Prosjektleder for Toppmøtet, og seniorrådgiver i Erfaringskompetanse, Tormod Klovning, forteller hvorfor Nordangers perspektiver er aktuelle for årets arrangement.

– Tema for årets toppmøte er «Bedre behandling og omsorg til mennesker med langvarige og alvorlige psykiske lidelser”. Også innenfor denne gruppen mennesker trengs en økt traumebevissthet og kunnskap om reguleringsstøtte. Derfor er Dag Nordanger en aktuell og konstruktiv innleder som kan gi konkrete råd til viktige og nødvendige endringer i behandling og omsorg, sier Klovning.

Hele foredraget fra Nordanger, samt en rekke andre innledere, kan du få med deg 3. april, når Toppmøtet streames live på nettsida vår.

Hensikten med Toppmøtet er å skape en møteplass der fag, erfaring og politikere kan møtes. Toppmøtet er en konferanse der kunnskap og tanker om et tema eller en problemstilling deles gjennom presentasjoner og dialog.

Arrangementet har 100 plasser og er for inviterte deltakere.

Her kan du lese mer om tidligere toppmøter vi har arrangert

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.