Hjem > Nyheter > Ung erfaring

Ung erfaring

– Det kan være vanskelig for ungdom å sette ord på det som er vondt og vanskelig. Da kan et møte med en person med erfaringskunnskap være nyttig, sier Karianne Zachariassen Hun er erfaringskonsulent ved Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) ved Sørlandet Sykehus.

JOBBER FOR DE UNGE: Et møte med en erfaringskonsulent kan hjelpe ungdom til å sette ord på det som er vondt og vanskelig. Dette er en viktig del av jobben for erfaringskonsulent Karianne Zachariassen ved Sørlandet Sykehus.

– Jeg husker selv hvordan det var å være ung og føle at ingen hadde det slik som meg, forteller hun.

Erfaringene som barn og pårørende gjør at hun har gjennomgått mye av det samme som ungdommene hun jobber med. Hun vet hvor ensomt det er å bære de tunge erfaringene alene, så hun snakker mye med ungdom i sin jobb, både én til én og i grupper. De snakker om det som er vanskelig og tungt, og ungdommen kan spørre åpent om det de lurer på.

– Ofte kan jeg ufarliggjøre det å få hjelp. Mange lurer på hva det vil si å gå i terapi. Da forteller jeg om min erfaring med det.

Ser endringer
Karianne Zachariassen er 27 år og har allerede fire år som erfaringskonsulent bak seg. Målet hennes har vært å finne ut hvordan ABUP kan møte barn og unge på en best mulig måte, og hvordan fag og erfaring kan være likeverdig innenfor barne- og ungdomspsykiatrien.

– ABUP har kommet langt med brukermedvirkning, men et slikt pionerarbeid krever tålmodighet, medgir Zachariassen, før hun minner seg selv på alt de får til, og alle endringene som har skjedd siden hun en gang selv var bruker av ABUP.

– Det er fortsatt mye jeg ønsker å utrette som erfaringskonsulent, sier hun, og forteller at hun blant annet ønsker å opprette en erfaringsbank for ungdom.

Sommerleir for ungdom
I 2009 var hun med å starte Kick Off, en sommerleir for ungdom fra 8. til 10. klasse som opplever å ha det vanskelig, eller har noen i nær familie som strever.

– Leieren har blitt en viktig årlig begivenhet, forteller hun til Erfaringskompetanse.no.

Etter fire år har flere av de første deltakerne blitt for gamle til å være med på leiren, så da har man fått et nytt delmål: å lære opp nye ungdomsledere.

– Ungdomslederne er godt på vei til å mestre livet bedre. Som ungdomsleder får man ansvaret for å bidra til å gjøre oppholdet på leiren bra for alle. Det vokser man på.

Ønsker flere unge erfaringskonsulenter
Så vidt Zachariassen vet er hun den eneste som er fast ansatt som erfaringskonsulent innenfor barne- og ungdomspsykiatrien i Norge, men er nysgjerrig på om det er flere som hun ikke vet om.

– Det burde det være. Det er viktig å involvere unge brukere, både for å gjøre systemet bedre, men også fordi mange unge finner stor verdi i egen historie når ofte vanskelige erfaringer blir verdsatt og tatt i bruk.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.