Hjem > Nyheter > Unik undersøkelse om krenkelser innen psykisk helsevern

Unik undersøkelse om krenkelser innen psykisk helsevern

– Vi vet at mennesker opplever krenkelser innenfor de psykiske helsetjenestene. Hva de opplever, og hva som er krenkende er blant de spørsmålene vi stiller i denne kvalitative studien, sier psykolog og prosjektleder Tonje Lossius Husum.

Erfaringskompetanses bruker- og pårørende historier er nyttig lesning når Tonje Lossius Husum skal i gang med forskningsprosjektet om krenkelser. Her sammen med seniorrådgiver Tom Runar Bergane ved Erfaringskompetanse. (FOTO: Birgitte Finne Høifødt)

Forskningsprosjektet er en del av et større prosjekt ved Senter for medisinsk etikk ved Universitet i Oslo, og finansieres av midler gjennom ExtraStiftelsen frem til 2017.

Ønsker et nyansert bilde

– Vi er interessert i å intervjue mennesker som har ulike erfaringer av krenkelser fra hele den psykiske helsetjenesten. Undersøkelsen omfatter både brukere av de psykiske helsetjenestene og ansatte – for å få et så nyansert bilde som mulig.

Deltakelse i studien innebærer å bli intervjuet individuelt eller i gruppe. Dette skal gjennomføres av Lossius Husum og tre mastergradsstudenter i psykologi. Til sammen 30 deltakere ønskes.

Mange bøker forteller om krenkelser innenfor psykisk helsevern, blant andre «Overgrep» (Thune 2008), «I morgen var jeg alltid en løve» (Lauveng, 2005) og «Brev til en minister» (Vaaland 2007).

– Vi ønsker å systematisere slike erfaringene, som er den første studien i sitt slag i Norge, sier hun.

Ingen fasit på krenkelse

-Det finnes ingen fasit på hva som er en krenkelse, rent bortsett fra det som er ulovlig. Hva som er krenkende er en subjektiv opplevelse, og det er den subjektive opplevelsen vi må være lydhøre for, sier hun.

– Hvorfor tenker du denne undersøkelsen er nyttig?

– Den vil kunne gi oss økt bevissthet om etiske problemstillinger i helsetjenestene. På alle sykehus finnes det etiske komiteer, men i liten grad innenfor de psykiske helsetjenestene. Her finnes det minst like mange problemstillinger!

Søkelys på etikk

Den overordnede målsettingen er bedre kvalitet på helsetjenestene med vekt på etiske problemstillinger.

-God behandling og høy etisk standard er to sider av samme sak, sier Lossius Husum.

Krenkelser kan skje både mens man er frivillig innlagt, eller man er lagt inn på tvang.

– Vi er ute etter alle typer opplevelser, også de som har opplevd noe positivt. Eksempelvis at innleggelsen var bra i forhold til barna. Det er nyttig at erfaringene er nyanserte, både med elementer av det som var krenkende, men også det som fungerte, presiserer hun.

 Mindre tvangsforskning?

Helsemyndighetens nasjonale strategi for redusert bruk av tvang avsluttes 2015. Lossius Husum er bekymret for at det kan medføre mindre fokus på problemstillingene, og at midler forsvinner.

-Dette er langsiktig arbeid, og endringer tar tid. En varig struktur rundt dette arbeidet vil kunne sikre fremtidig nødvendig forskning, mener hun.

Ønsker du å delta i undersøkelsen? Kontakt Tonje Lossius Husum på 412 80 305 eller på epost: t.l.husum@medisin.uio.no

Søker du litteratur om dette tema? Skriv til: bibliotek@erfaringskompetanse.no

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.