Hjem > Nyheter > Veileder om å slutte med eller bruke mindre psykofarmaka

Veileder om å slutte med eller bruke mindre psykofarmaka

Å trappe ned eller slutte med medisiner mot psykiske helseplager må veiledes. Nylig sendte Erfaringskompetanse ut den andre utgaven av Skadereduserende veileder til alle landets psykiatere, fastleger og distriktpsykiatriske sentre.

- Erfaringskompetanse fikk overveldende tilbakemeldinger både fra brukerne selv, pårørende og helsepersonell da vi oversatte og utga en veileder for å redusere eller slutte med psykofamaka, forteller Hilde Hem. Nå er en ny versjon trykket opp. (FOTO: BIRGITTE FINNE HØIFØDT)

Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse starter 2014 med en ny utgivelse: Skadereduserende veileder for å slutte med eller bruke mindre psykofarmaka.

Positiv respons

– I 2010 oversatte vi og ga ut den første utgaven av veilederen. Når vi nå har valgt også å oversette og gi ut andre utgaven, er det på grunn av den positive responsen vi har mottatt fra leserne på den første utgaven, sier Hilde Hem, daglig leder ved Erfaringskompetanse.

– Vi har fått overveldende tilbakemeldinger både fra brukerne selv, pårørende og helsepersonell. De utrykker at de endelig har fått en veileder med et brukerperspektiv som kan være til nytte når noen ønsker å redusere eller slutte med medikamenter.

Samfunnsmedisinsk tilnærming

Veilederen har ikke et antimedikamentelt utgangspunkt, men har en samfunnsmedisinsk tilnærming med skadereduksjon som utgangspunkt.

Heftet skal ikke erstatte medisinske råd. Det er skrevet for å kunne hjelpe enkeltmennesker til å balansere så godt som mulig mellom problemer og ulemper knyttet både til å fortsette med-, trappe ned eller slutte med medikamenter.

– Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse har fått i mandat fra Helsedirektoratet å bygge bro mellom brukere og fagfolk. Vi håper heftet kan bidra til større bevisstgjøring og kunnskap, sier Hem.

Hilde Hem retter også en stor takk til We Shall Overcome (WSO) som har samarbeidet med Erfaringskompetanse om publikasjonen.

Den beste kunnskapen er samlet

Veilederen er en oversettelse av den amerikanske originalen Harm Reduction Guide to Coming Off Psychiatric Drugs. Den ble utviklet som et forsøk på å samle den beste kunnskapen, informasjonen og erfaringer om å trappe ned psykofarmaka fra The Icarus Project and Freedom Center.

Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk vil gjerne lytte til hvilke erfaringer dere gjør dere underveis med veilederen. Gi oss gjerne tilbakemeldinger og innspill til post@erfaringskompetanse.no.

 Ønsker du å skrive boka ut, kan du laste den ned som pdf her

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.